Wordt vervolgd

Dit boek vormt het logisch vervolg van Junior-computer 1. De titel van dit voorwoord suggereert een feuilleton of een stripverhaal. Ten onrechte. Een trilogie stemt beter overeen met de feiten. Junior-computer 2 vormt de afsluiting van de aktiviteiten rond de standaard-junior-computer. Zeg maar de afronding van basiskennis en basismogelijkheden. En net zoals vele jongeren hun basisopleiding voortzetten met een middelbare opleiding, is er straks voor diegenen die verder willen Junior-computer 3. (Overigens: zonder de dwang van een leerplicht!) En wie weet wat er daarná allemaal nog komt.

Junior-computer 2 begint in hoofdstuk 5 met "editen" en "assembleren": hoe om te gaan met de machtige hulpmiddelen die de Junior-computer biedt. Hulpmiddelen die het intoetsen van gebruikersprogramma's sterk vereenvoudigen, die vervelende klus neemt de junior-computer voor een groot deel van ons over (en de computer is er toch voor het overnemen van "dom" werk van de mens!?).

Dan, in hoofdstuk 6 het hele Input/Output-gebeuren. Sluit een simpele schakeling aan op de poortkonnektor van de juniorcomputer, laad een aantal geheugenplaatsen met een programma en er komt geluid, en meer dan dat: muziek uit! Belangrijker nog: je leert tegelijk alle mogelijkheden van de PIA, inklusief de timer grondig kennen. En veel belangrijker nog is de konstatering dat de opwekking van geluid of muziek "leuk" is, maar dat op dezelfde manier uiterst nuttige stuursignalen kunnen worden gemaakt voor de sturing van een proces; inderdaad: de juniorcomputer als proces-computer!

De hoofdstukken 7 (monitor), 8 (editor) en 9 (assembler) betreffen een gedetailleerde beschrijving van de inhoud van de EPROM, van wat er allemaal bij komt kijken om de juniorcomputer zijn werk goed te laten doen. Deze hoofdstukken zijn bepääld niet alleen maar "leuk om te weten". Er zit meer in: uiterst nuttige subroutines, waarmee de gebruiker in zijn programma veel werk kan uitbesteden. Maar dat is nog niet alles: voor de gebruiker is kennis van "hoe ze het hebben gedaan", byte voor byte, een uitstekend uitgangspunt voor de ontwikkeling van "eigen" software. En het einddoel van het junior-computerprojekt moét toch dat "eigen" zijn: twee of drie boeken mogen dan een aardig steuntje in de rug betekenen voor de gebruiker, maar hij moet het uiteindelijk zelf doen. Als u binnenkort volop met de juniorcomputer werkt, terwijl deze boeken hooguit nog als naslagwerk worden gebruikt, hebben we precies bereikt wat we willen!

A. Nachtmann
G.H. Nachbar

Dit boek is door mensen gemaakt. De auteurs stellen schriftelijke op- of aanmerkingen van de lezers over de inhoud op prijs.