2. Digitale vingeroefeningen - digi-taal en digi-rekenen

Aan het feit dat de mens tien vingers bezit hebben we het decimale of tientallige stelsel te danken. Met als gevolg dat we met decimale getallen rekenen en decimale getallen gebruiken voor onze (geheim-)taal van kodes.

De (junior-)computer krijgt ook te maken met rekenkundige bewerkingen en met allerlei gekodeerde gegevens (data). Hij heeft daarbij niet de beschikking over twee handen, maar over twee vingers: hij werkt met het tweetallige of binaire talstelsel. Over dat laatste gaat dit hoofdstuk.

Neem een 1, een 9, een 8 en een 1 en schrijf ze van links naar rechts achter elkaar:

1981

We denken dan meteen aan een getal. Bijvoorbeeld aan een jaartal, of de prijs van een kleuren-tv in guldens.

Maar het kan meer betekenen. Te denken valt aan een (omslachtige) kode van het gegeven "volgend jaar". Of een telefoonnummer. Dat laatste is ook een kode, namelijk een kode die samen met het netnummer de standen van een karrevracht relais en schakelaars vastlegt, zodanig dat meneer Jansen kan opbellen of opgebeld worden.

Stel het telefoonnummer 1981 behoort tot de invoergegevens van een computer. Intern werkt de computer met iets heel anders dan met 1981:

11110111101

Dàt ziet er wel even anders uit. O ja: die rondjes met schuine strepen erdoor zijn nullen. Het streepje is er om nullen te onderscheiden van hoofdletters O. U zult deze gestreepte nullen nog vaak tegenkomen. Terug naar dat getal van enen en nullen. Het zal duidelijk zijn dat hier niet wordt bedoeld: 11.110.111.101, het "gewone" getal. Eigenlijk opvallend dat er uitsluitend enen en nullen voorkomen. Bij een normaal decimaal getal van 11 cijfers is de kans dat er uitsluitend enen en nullen voorkomen erg klein.